Rozdiel medzi mäkkým a tvrdým drevom
Na prechádzke lesom sa môžete stretnúť s rôznymi druhmi drevín. Najzákladnejšie delenie driev je na mäkké a tvrdé drevo. Viete, aký je medzi nimi rozdiel?
Mäkké drevo je najmä z ihličnatých stromov ako napríklad jedľa alebo borovica či smrekovec. Jeho výhodou je, že ak obsahuje živicu, môžete ho použiť na zapálenie ohňa, pretože kvôli obsiahnutej živici sa rozhorí rýchlejšie než drevo z listnatých stromov. Na druhej strane však nieje vhodné na prípravu jedál. Dôvodom je práve živica, ktorá potraviny zaúdi, resp. zadymí a pri konzumácii môžete pociťovať nevoľnosť od žalúdka. Ďalšou nevýhodou mäkkého dreva s obsahom živice je odlietavanie iskier počas horenia, ďalej dymí a rýchlo horí.
Tvrdé drevo pochádza z listnatých drevín, ako napríklad dub alebo buk prípadne hrab a iné. Tieto dreviny poskytnú stabilnú a predovšetkým vyššiu výhrevnosť v porovnaní s mäkkým drevom. Je vhodné na úpravu potravín – pečenie, dusenie v kotly, grilovanie prípadne opekanie.