Rozdiel medzi čokoládou a kakaom
Mnohí ľudia si bez čokolády a kakaa dnes nevedia život ani predstaviť, no do Európy sa prvý krát dostali až v 16.-tom storočí a dlho patrili k luxusným tovarom.
Čo je čokoláda?
Čokoláda (angl. chocolate) je potravinový produkt vyrábaný predovšetkým z kakaa, a to kakaového prášku a tuku. Čokoláda je najpopulárnejšia sladkosť súčasnosti, základné typy sú biela, horká a mliečna čokoláda.
Čo je kakao?
Kakao (z angl. cacao tree = kakaovník) je možné použiť v dvoch podobných významoch, a to pre kakaový prášok, ktorý vzniká drvením sušených, prípadne fermentovaných semien z plodov kakaovníka, alebo sa týmto názvom označuje priamo výrobok – nápoj vyrobený z kakaa, ktorý vznikne rozpustením v mlieku. Kakaový prášok sa používa tiež na výrobu čokolády. Táto vždy zelená rastlina s plodmi vážiacimi okolo 500g pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky. Kakao sa vyznačuje výraznou horkosťou.
Aký je rozdiel medzi čokoládou a kakaom?
- kakao je surovina vyrábaná zo semien plodov kakaovníka, čokoláda je produkt vyrábaný z kakaa