Rozdiel medzi Robustou a Arabicou

Káva je pre niektorých vzácnejšie čierne zlato ako ropa. Bez nej by nedokázali začať deň, a keby aj áno, boli by príjemní ako roj sršňov. Medzi najobľúbenejšiu kávu patrí odroda Robusta a Arabica. Zrejme všetci kaviarenskí povaľači poznajú rozdiel medzi týmito odrodami, ale čo my, obyčajní smrteľníci, ktorí máme iba radi dobrú kávu a o odrodách toho až tak veľa nevieme? Tu je niekoľko najzásadnejších rozdielov medzi týmito dvomi typmi.

Arabica

Arabica tvorí zo svetovej produkcie približne 75 %, ale iba 20 % z jej produkcie sú tie najkvalitnejšie zrná. Zvyšok zŕn patrí do nižšej triedy kvôli svojej vade. Káve Arabica sa darí hlavne vo vyšších nadmorských výškach okolo 2000 m n. m., ale samozrejme, že ju dopestujete aj vo výške okolo 700 m n. m.. Arabica je veľmi náročná na pestovanie, potrebuje mať teplotu od 15 do 24°C a jej prvej úrody sa dočkáte až po 6 rokoch. Má menej kofeínu ako Robusta a zároveň je aj kyslejšia. Káva s označením Arabica 100 % patrí medzi tie najkvalitnejšie a zároveň veľmi drahé kávy. Ak ju však ochutnáte, zamilujete sa. Arabicu od Robusty rozoznáte aj podľa tvaru zrna. Arabica je plochá a predĺžená s ryhou v strede zrna.

Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Robusta

Robusta je lacnejšia a zároveň menej kvalitná káva. Je menej náročná na pestovanie, svoj vrchol dosahuje už vo výške 600 m n. m. a to je hlavou príčinou, prečo zreje rýchlejšie ako Arabica. Už po dvoch rokoch sa môžete tešiť z prvej úrody. Vyrásť môže až do výšky 13 metrov a potrebuje teplejšie podmienky, okolo 26°C. Jej chuť je oveľa horkejšia ako pri Arabice a zároveň aj plnšia. Keby ste si chceli dopriať kávu priamo zo zdroja, musíte si kúpiť letenky do Afriky, kde sa dopestuje najviac Robusty. Najväčšia produkcia Arabicy je v Južnej Amerike. Z oboch odrôd sa robí mix, v ktorom sa jednotlivé chute skvele dopĺňajú.




Pre skvalitnenie služieb využívame súbory cookies. Používaním webu s tým vyjadrujete súhlas. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close