Rozdiel medzi gyrosom a döner kebabom

Miešaním kultúr sa rozdiely medzi kebabom a gyrosom zmenšujú, no ako hlavné rozdiely môžeme vyzdvihnúť, že pri kebabe sa nepoužíva bravčové mäso, používajú sa iné druhy chleba a takisto omáčok.

Čo je Gyros?

Gyros je rýchle jedlo z gréckej kuchyne. Pôvodne sa týmto názvom označovalo len korenie, no neskôr zovšeobecnel a označuje sa ním celý pokrm. Pripravuje sa na vertikálnom rotujúcom grile z rôznych druhov mäsa (jahňacie, kuracie, bravčové). Pri rotovaní sa postupne odkrajujú plátky mäsa po obvode a mäso je tak vždy čerstvé. Podávaný je najčastejšie v chlebe „pita“ so zeleninou ale obľúbené sú aj hranolky alebo zemiaky. Takisto sa používajú rôzne druhy omáčok, z ktorých je najznámejšia tzatziky. Gyros je veľmi podobný jedlám z mexickej, arabskej a tureckej kuchyne (napr. kebabu).

tiverylucky / FreeDigitalPhotos.net

tiverylucky / FreeDigitalPhotos.net

Čo je Kebab?

Kebab je pokrm pochádzajúci z blízkeho a stredného východu, zo strednej a južnej Ázie. Do Európy ho priviezli najmä tureckí prisťahovalci a v súčasnosti je veľmi populárny. Pripravuje sa z hovädzieho alebo jahňacieho mäsa, no veľmi často sa používa aj kuracie alebo morčacie. Keďže je bravčové mäso v moslimskej a židovskej kultúre zakázané, nepoužíva sa. Pripravuje sa na horizontálnom rotačnom grile, no u nás ho pripravujú už skoro všade na vertikálnom. Podáva sa v tureckom chlebe s omáčkou a zeleninou (paradajky, cibuľa, kapusta, uhorka a iné). Namiesto chleba sa môže podávať aj s hranolkami alebo ryžou. V originálnych receptoch sa niekedy vyskytujú slivky alebo gaštany.

Aký je rozdiel medzi gyrosom a kebabom?

  • gyros je rýchle jedlo z gréckej kuchyne, no kebab z blízkeho a stredného východu, zo strednej a južnej Ázie
  • gyros sa zvykne krájať na hrubšie rezance, kým kebab na tenké plátky
  • pri kebabe sa nepoužíva bravčové mäso, pri  gyrose áno
  • gyros sa najčastejšie podáva  v chlebe „pita“,  kebab sa podáva  v tureckom chlebe

Mohlo by vás zaujímať :




Pre skvalitnenie služieb využívame súbory cookies. Používaním webu s tým vyjadrujete súhlas. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close