Rozdiel medzi gyrosom a döner kebabom
Miešaním kultúr sa rozdiely medzi kebabom a gyrosom zmenšujú, no ako hlavné rozdiely môžeme vyzdvihnúť, že pri kebabe sa nepoužíva bravčové mäso, používajú sa iné druhy chleba a takisto omáčok.
Čo je Gyros?
Gyros je rýchle jedlo z gréckej kuchyne. Pôvodne sa týmto názvom označovalo len korenie, no neskôr zovšeobecnel a označuje sa ním celý pokrm. Pripravuje sa na vertikálnom rotujúcom grile z rôznych druhov mäsa (jahňacie, kuracie, bravčové). Pri rotovaní sa postupne odkrajujú plátky mäsa po obvode a mäso je tak vždy čerstvé. Podávaný je najčastejšie v chlebe „pita“ so zeleninou ale obľúbené sú aj hranolky alebo zemiaky. Takisto sa používajú rôzne druhy omáčok, z ktorých je najznámejšia tzatziky. Gyros je veľmi podobný jedlám z mexickej, arabskej a tureckej kuchyne (napr. kebabu).
Čo je Kebab?
Kebab je pokrm pochádzajúci z blízkeho a stredného východu, zo strednej a južnej Ázie. Do Európy ho priviezli najmä tureckí prisťahovalci a v súčasnosti je veľmi populárny. Pripravuje sa z hovädzieho alebo jahňacieho mäsa, no veľmi často sa používa aj kuracie alebo morčacie. Keďže je bravčové mäso v moslimskej a židovskej kultúre zakázané, nepoužíva sa. Pripravuje sa na horizontálnom rotačnom grile, no u nás ho pripravujú už skoro všade na vertikálnom. Podáva sa v tureckom chlebe s omáčkou a zeleninou (paradajky, cibuľa, kapusta, uhorka a iné). Namiesto chleba sa môže podávať aj s hranolkami alebo ryžou. V originálnych receptoch sa niekedy vyskytujú slivky alebo gaštany.
Aký je rozdiel medzi gyrosom a kebabom?
- gyros je rýchle jedlo z gréckej kuchyne, no kebab z blízkeho a stredného východu, zo strednej a južnej Ázie
- gyros sa zvykne krájať na hrubšie rezance, kým kebab na tenké plátky
- pri kebabe sa nepoužíva bravčové mäso, pri gyrose áno
- gyros sa najčastejšie podáva v chlebe „pita“, kebab sa podáva v tureckom chlebe