Rozdiel medzi Robustou a Arabicou
Káva je pre niektorých vzácnejšie čierne zlato ako ropa. Bez nej by nedokázali začať deň, a keby aj áno, boli by príjemní ako roj sršňov. Medzi najobľúbenejšiu kávu patrí odroda Robusta a Arabica. Zrejme všetci kaviarenskí povaľači poznajú rozdiel medzi týmito odrodami, ale čo my, obyčajní smrteľníci, ktorí máme iba radi dobrú kávu a o odrodách toho až tak veľa nevieme? Tu je niekoľko najzásadnejších rozdielov medzi týmito dvomi typmi.
Arabica
Arabica tvorí zo svetovej produkcie približne 75 %, ale iba 20 % z jej produkcie sú tie najkvalitnejšie zrná. Zvyšok zŕn patrí do nižšej triedy kvôli svojej vade. Káve Arabica sa darí hlavne vo vyšších nadmorských výškach okolo 2000 m n. m., ale samozrejme, že ju dopestujete aj vo výške okolo 700 m n. m.. Arabica je veľmi náročná na pestovanie, potrebuje mať teplotu od 15 do 24°C a jej prvej úrody sa dočkáte až po 6 rokoch. Má menej kofeínu ako Robusta a zároveň je aj kyslejšia. Káva s označením Arabica 100 % patrí medzi tie najkvalitnejšie a zároveň veľmi drahé kávy. Ak ju však ochutnáte, zamilujete sa. Arabicu od Robusty rozoznáte aj podľa tvaru zrna. Arabica je plochá a predĺžená s ryhou v strede zrna.
Robusta
Robusta je lacnejšia a zároveň menej kvalitná káva. Je menej náročná na pestovanie, svoj vrchol dosahuje už vo výške 600 m n. m. a to je hlavou príčinou, prečo zreje rýchlejšie ako Arabica. Už po dvoch rokoch sa môžete tešiť z prvej úrody. Vyrásť môže až do výšky 13 metrov a potrebuje teplejšie podmienky, okolo 26°C. Jej chuť je oveľa horkejšia ako pri Arabice a zároveň aj plnšia. Keby ste si chceli dopriať kávu priamo zo zdroja, musíte si kúpiť letenky do Afriky, kde sa dopestuje najviac Robusty. Najväčšia produkcia Arabicy je v Južnej Amerike. Z oboch odrôd sa robí mix, v ktorom sa jednotlivé chute skvele dopĺňajú.